|
Post by TheVoid on Mar 9, 2018 2:18:25 GMT
Nem tartom magam buddhista vallásúnak, de nagyon sokban egyezik a világnézetemmel, gondolkodásommal a buddhizmus és egy hasonló utat is igyekszek bejárni. Azért hoztam létre ezt a topicot, hogy akit még érdekel, szívesen beszélgetnék a filozófiájáról stb.
|
|
|
Post by TheJames on Mar 9, 2018 12:33:09 GMT
Nekem lenne egy kérdésem a buddhizmussal kapcsolatban. Engem összezavar, hogy mindenhonnan mást hallok, most végül is a buddhizmusban van istenhit vagy nincs?
|
|
|
Post by Chuck on Mar 9, 2018 13:00:32 GMT
TheVoid, osztozom a szimpátiádon. BigJames, a buddhizmusnak is sok formája van, nem csoda, hogy összezavaró lehet összerakni egy teljes képet. Alapvetően a buddhizmusban hisznek istenek létezésében, az egyik szféra is isteni szféra, de mégsem az isteneket szolgálják, hanem a saját megvilágosodásukon dolgoznak. Szokták Buddhát vagy más szenteket tisztelni. Buddhát mint konkrét személyt és mint szimbólumot is. Szóval igen is meg nem is. Van istenhit olyan értelemben, hogy léteznek istenek, de nem úgy, mint egy keresztény vallásban például, ahol az istenhez imádkoznak, aköré szabják a vallásukat.
|
|
|
Post by TheVoid on Mar 11, 2018 1:16:15 GMT
TheVoid, osztozom a szimpátiádon. BigJames, a buddhizmusnak is sok formája van, nem csoda, hogy összezavaró lehet összerakni egy teljes képet. Alapvetően a buddhizmusban hisznek istenek létezésében, az egyik szféra is isteni szféra, de mégsem az isteneket szolgálják, hanem a saját megvilágosodásukon dolgoznak. Szokták Buddhát vagy más szenteket tisztelni. Buddhát mint konkrét személyt és mint szimbólumot is. Szóval igen is meg nem is. Van istenhit olyan értelemben, hogy léteznek istenek, de nem úgy, mint egy keresztény vallásban például, ahol az istenhez imádkoznak, aköré szabják a vallásukat. Pontosan ez. Én a magam részéről az életfilozófiájával és a gyakorlataival azonosulok. Az istenekbe való hitüket stb. nem igazán tartom magaménak, hisz ahogy mondtam nem tartom magamat buddhista vallásúnak.
|
|
|
Post by TheJames on Mar 13, 2018 17:04:59 GMT
Értem, köszönöm szépen srácok! Szóval röviden igen is meg nem is.
|
|
|
Post by Vampicus on Mar 22, 2018 23:35:23 GMT
Nekem a buddhizmus gondolkodása túl passzív és lemondó, nem nagyon életrevaló.
|
|
|
Post by Chuck on Mar 22, 2018 23:40:50 GMT
Nekem a buddhizmus gondolkodása túl passzív és lemondó, nem nagyon életrevaló. Wooow!
|
|
|
Post by TheVoid on Mar 22, 2018 23:44:43 GMT
Nekem a buddhizmus gondolkodása túl passzív és lemondó, nem nagyon életrevaló. Az a benyomásom, hogy nem igazán érted az egész lényegét.
|
|
|
Post by Vampicus on Mar 22, 2018 23:53:06 GMT
Nekem a buddhizmus gondolkodása túl passzív és lemondó, nem nagyon életrevaló. Az a benyomásom, hogy nem igazán érted az egész lényegét. Érteni értem, csak életképtelennek tartom. Elvonulni és feladni mindent, ez elég vesztés gondolkodás.
|
|
|
Post by TheVoid on Mar 22, 2018 23:55:10 GMT
Ez nem igazán fedi le a buddhizmus lényegét. A buddhista nem felad, hanem megért.
|
|
|
Post by Ikinakat on Mar 23, 2018 7:14:55 GMT
Az a benyomásom, hogy nem igazán érted az egész lényegét. Érteni értem, csak életképtelennek tartom. Elvonulni és feladni mindent, ez elég vesztés gondolkodás. Vesztés gondolkodás? Pont ellenkezőleg! Gazdag anyagi javak mellett, ezüstpalotában mindenki meg tud élni, viszont erről lemondani, az az igazi bátorság.
|
|
|
Post by Ikinakat on Mar 23, 2018 7:26:33 GMT
Még annyit fűznék hozzá, hogy a buddhisták azért adják fel az anyagi dolgokat (hogy a Te szavaddal éljek), mert nem ettől boldogok. Míg a legtöbb ember azért boldog, mert vett/kapott/lopott egy új telefont/pc-t/játékot, addig a buddhisták egészen máshol keresik a boldogságot. Az átlag emberek folyamatosan vágyakoznak. Ha ezt a vágyakozást nem tudják kielégíteni, akkor boldogtalanok. A buddhista lemond a vágyakozásról. És mire irányul a többség vágyakozásra? Egy új autóra, házra, pénzre. Először nekem is idegennek, elképzelhetetlennek tűnt a buddhizmus, mert úgy gondolkoztam, mint Te Ma már szívesen elvonulnék én is a világtól.
|
|
|
Post by Chuck on Mar 23, 2018 18:28:00 GMT
Még annyit fűznék hozzá, hogy a buddhisták azért adják fel az anyagi dolgokat (hogy a Te szavaddal éljek), mert nem ettől boldogok. Míg a legtöbb ember azért boldog, mert vett/kapott/lopott egy új telefont/pc-t/játékot, addig a buddhisták egészen máshol keresik a boldogságot. Az átlag emberek folyamatosan vágyakoznak. Ha ezt a vágyakozást nem tudják kielégíteni, akkor boldogtalanok. A buddhista lemond a vágyakozásról. És mire irányul a többség vágyakozásra? Egy új autóra, házra, pénzre. Először nekem is idegennek, elképzelhetetlennek tűnt a buddhizmus, mert úgy gondolkoztam, mint Te Ma már szívesen elvonulnék én is a világtól. Igen, erről van szó. És üdv a fórumon!
|
|
|
Post by Vampicus on Mar 23, 2018 18:33:02 GMT
Ez így mind szép és jó elméletben, de amikor ilyen felfogású emberekkel találkoztam, még sosem az volt a benyomásom, hogy ők igazán mélyen elhiszik, amit mondanak. Azt láttam, hogy egy több-kevésbé szerencsétlenül alakult sorsú ember, aki feladta a küzdelmet.
|
|
|
Post by Terberius on Mar 23, 2018 20:00:23 GMT
Nem meglepő módon a szinkronicitás itt is működésbe lépett. A jelenség, amiről beszélsz, Vampicus, pont az a problematika, amiről tervezek egy videót készíteni.
Addig is ehhez a konkrét témához annyit fűznék hozzá, hogy különbséget kell tennünk egy autentikus buddhista között és azok között, akik csak egy maszknak használják ezt az ideológiát, de igazából nem értik, nem élik át a lelkük mélyén, csupán hangoztatják. Mert egy dolog bemagolni valamit és egy teljesen más dolog át is élni. Nyilvánvalóan mint minden területen, azok vannak kisebbségben, akik komolyan vehetőek. Ez már csak sajnos ilyen, de ebből ne azt a következtetést vond le, hogy az ideológiával van a baj, csupán a konkrét esetekben vedd észre, hogy ez az ember épp maga sem érti, amiről bizonygatja, hogy annyira áthatja az életét.
|
|